Nyheter

Socialdemokraterna går vidare med marknadshyra

Regeringen har nu tagit ett första konkret steg mot marknadshyror. För en vecka sedan tillsatte S/MP-regeringen den utredning som syftar till införandet av ”friare hyressättning”. Tre miljoner hyresgäster står nu inför kraftigt höjda hyror.

Regeringen hoppas kunna smyga igenom marknadshyror i mediaskuggan av coronapandemin och när människors oro och uppmärksamhet finns på annat håll. Samtidigt förlorar tiotusentals hyresgäster sina jobb i spåren av den ekonomiska kris som stod för dörren och som påskyndades med Corona-utbrottet.

Globalt och nationellt står vi inför en ekonomisk kris av 30-talsmått. Det blir allt svårare för människor att betala dagens hyror. Vad gör Stefan Löfven för att hjälpa hyresgäster som förlorat sin försörjning? Han väljer att överföra ännu mer pengar från människors privata ekonomi till företagens skattkistor.

Redan idag ökar antalet hyresgäster som inte har råd att betala hyran. Detta borde följas av tre hyresfria månader. Men regeringens svar är istället att öppna för en reform som kommer att öka hyrorna med över 50 procent. Mer än bara pengar flyttas över från hyresgäster till fastighetsägare om reformen genomförs. Marknadshyror är den mest omfattande förändringen av bostadsmarknaden sedan förhandlingar infördes – och en förskjutning av makt från hyresgäster till fastighetsvärdar.

För landets tre miljoner hyresgäster vore marknadshyror en social och ekonomisk katastrof. Höjda hyror drabbar alla oavsett om du bor i storstad eller på landsbygd, ytterområde eller innerstad. Marknadshyror ökar segregationen och trångboddheten. De fördjupar fattigdomen och klassklyftorna.

Förslaget om marknadshyror saknar stöd hos 85 procent av befolkningen.

Regeringens utredning om friare hyressättning riktar sig i första hand till nyproduktion, men syftet är att använda januariavtalets punkt 44 som en murbräcka mot hyressättningssystemet som sådant.

Det går inte att ha två separata system och på sikt kommer det innebära att landets hyresgäster förlorar rätten till förhandlade hyror. Makten över hyran kommer då helt gå över till bostadskapitalet.

Förlorarna blir hyresgästerna.

För landets hyresgäster innebär det omfattande hyreshöjningar, försämrad privatekonomi och köpkraft. Det kommer fördjupa segregationen och stigmatiseringen. I längden öppnar förslaget upp för ”social housing” för de som inte har råd med den vanliga hyressektorn.

För oss hyresgäster kommer marknadshyror innebära ökad trångboddhet när människor tränger ihop sig för att klara hyran. Vi kommer att få se fler vräkningar som resultat av hyresskulder. För skattebetalarna kommer det att bli högre utgifter för bostadsbidrag, ekonomiskt bistånd och social nödhjälp. De enda vinnarna på förslaget är fastighetsägarna. För de kommunala bolagen, privata företagen och riskkapitalet innebär det ökade vinster och nya marknader med stora möjligheter att tjäna pengar.

Jonas Sjöstedt gjorde klart tidigt att Vänsterpartiet är beredda att fälla regeringen om de går vidare med marknadshyra. Ett hot som Nooshi Dadgostar fortsatt bekräftar, vilket hyresgästkollektivet välkomnar.

Nu är det upp till bevis. Regeringen kommer vilseleda och tala om nationell enighet och borgfred med hänvisning till pandemin. Landets hyresgäster följer noga utvecklingen och hoppas att det inte är tomma tunnor som skramlar.

Inom Hyresgästföreningen har medlemsbasen visat på stor vilja till att bekämpa regeringens marknadshyra. Tyvärr har Hyresgästföreningsbyråkratin, sedan januariavtalet sjösattes, varit oförmögna att axla ansvaret. Viljan verkar saknas till att blåsa till strid för att stoppa marknadshyror. Frågan många hyresgäster ställer sig är om de är mer lojala med det socialdemokratiska regeringspartiet än med landets hyresgäster.

”Den bostadspolitiska stridens epicentrum återfinns på Västkusten. Den kan komma att påverka regeringsmakten” skrev GT ledarsida i februari i år och fortsatte ”Punkt 44: Det är namnet på den mina som kan bli den rödgröna regeringens slutliga fall”.

För hyresgäster och aktiva i Hyresgästföreningen krävs det nu att organisera kampen underifrån.

Det finns ett skriande behov av en aktiv, kämpande och demokratisk hyresrättsförening, i Västra Sverige pågår diskussioner om hur en sådan kan ta form som enar de kämpande skikt som finns inom och utanför Hyresgästföreningen.

Fokuset är att samordna den lokala kampen nationellt för att stoppa marknadshyra, ombildning och renovräkning, men också för att väcka diskussionen om vilket samhälle vi vill ha.

Vi ser ett skriande behov av en framtidsrörelse, med djärva initiativ, som vågar tala om hur bostadsbristen kan byggas bort, var pengarna finns för renoveringar utan hyreshöjningar. En rörelse som kunde peka på att det finns resurser i samhället bara de fördelades annorlunda.

Vi behöver en rörelse som pekar på att vi genom att nationalisera banker, bygg- och bostadsföretag under arbetarnas och hyresgästernas demokratiska kontroll och styre kan bygga ett nytt klimatanpassat miljonprogram med bra standard till låga hyror och göra hemmet till en självklar del av välfärden.

Kristofer Lundberg, 18 Aprilkommittén

Pär Johansson, 18 Aprilkommittén

Janna Atta, regionstyrelsen Hyresgästföreningen Västra Sverige

Marie Nordin, ordförande Hyresgästföreningen Mölndal

Maria Johansson, ledamot Hyresgästföreningen Mölndal

Pamela Möller-Ajani, ordförande Hyresgästföreningen Norra Göteborg

Catherine Holt, ledamot Hyresgästföreningen Norra Göteborg

Helene Calner, ordförande Hyresgästföreningen Frölunda

Linda Kreuzinger, ledamot Hyresgästföreningen Frölunda

Maria Sjöholm, ordförande Hyresgästföreningen Östra Göteborg

Ove Qvicklund, ledamot Hyresgästföreningen Östra Göteborg

Magnus Nilsson, ledamot Hyresgästföreningen Hisingen

Ingela Ågren, ledamot Hyresgästföreningen Hisingen

Gunvor Svensson, ledamot Hyresgästföreningen Centrum

Anita Blixt, ledamot Hyresgästföreningen Centrum

Christel Rosengren, ledamot Hyresgästföreningen Angered

Ronja Beslija, ledamot Hyresgästföreningen Angered

Britta Brus, ledamot lilla förhandlingsdelegationen Hyresgästföreningen Västra Göteborg

24 reaktioner på ”Socialdemokraterna går vidare med marknadshyra

 1. Marknadshyror är ett i ledet av de många reformer som kommer medföra en intensifierad exploatering av människor som redan lever i eller på randen till fattigdom. För främst framtida generationers skull, låt oss föra denna kamp! Låt inte våra barnbarn sluta upp i total livegenskap igen.

 2. Stefan Löfven kan inte skylla på att han sitter i regering med 2 Nyliberala partier, som driver höger politik. SAP och Stefan Löfvens plikt och enda väg framåt är att stå upp för sina väljare,
  sluta vända kappan efter vinden, sluta vända andra kinden .
  SAP:s plikt är att ta kamp för sina väljare och en bostadspolitik värd namnet.
  Sverige har inte haft en bostadspolitik på över 30 år.
  I dag byggs bostäder för spekulation, inte efter behov.
  Inte minst i Stockholm bor innevånarna efter inkomst och rätt till banklån.
  Allt större grupper har inte ens rätt att teckna hyreskontrakt
  ( än mindre möjlighet till bank lån)
  Trångboddheten växer, vilket Corona pandemin satt fingret på .
  Våra skattepengar har gått till ”Rot+Rut” , renovera och städa överklassens och välbärgad medelklass överdimensionerade bostäder .
  Nu ska också låginkomsttagare utestängas från hyresrätter, genom marknads hyror.
  Skandal om SAP inte tar strid nu,
  Vi kräver en social bostadspolitik.
  Stopp för fler bostadsrätter i storstäderna och stopp för marknads hyror.

  MVH Dine Malmsten

 3. Hyresgäströrelsen byggdes med lokala föreningar för hundra år sedan. Därefter centraliserade den sig själv till 17 regionala föreningar som bildade Hyresgästernas Riksförbund. Senaste omorganisation till en enda Hyresgästföreningen innebar att all slutlig makt övergick till en enda styrelse för hela rörelsen, vilken i sin tur avhänder sig ansvar och befogenheter till ett fåtal personer i ett utskott. Lycka till med nästa omorganisation som måste bygga på decentraliserad makt/befogenheter!

 4. Håller med vi måste kämpa mot detta !!Vi hyresgäster har ju inga skattemässigta förmåner som de som äger sina lägenheter har.
  Ta bara en enkel sak som bo-lån .
  De fick ett års amorteringsfritt lån medans vi med vanliga lån fick ett halvår.
  Det känns inte som om någon av dem lever i en verklighet där nästan hälften går åt till hyran.Kämpa på !Ni behövs oavsätt resultatet .

 5. This is a big mistake. Doesn’t take a genius to see what the future will hold if this is implemented. If they want homelessness to rise to the scale of Calif and the US then by all means continue.

 6. Bostaden är ingen lyx är en rättighet det är nödvändigt för att leva man kan inte tillåta att någon utnyttjar det för att ta vara pengar som vi behöver

 7. Hur kan man införa marknadshyror när 85% av befolkningen säger nej. Kanske skulle vi ha en direkt omröstning. Helt vansinnigt i dessa svåra tider.

 8. Jag tycker det är uselt av hyresgästföreningen att kräva att man ska betala medlemsavgift när den egentligen är frivillig.

  Det här med hyrorna verkar botten. Nu precis när jag försöker vara ekonomisk och inte leva över mina tillgångar

  Det är precis som att de ser att jag drar in på vissa utgifter för att förhindra en katastrof

 9. Hej! Jätteviktig artikel och helt galet att detta kommer genomföras!
  Men jag undrar, för att kunna dela själv, varfrån får ni den här statistiken?
  ”Förslaget om marknadshyror saknar stöd hos 85 procent av befolkningen.”
  All makt åt folket! //Harry W

 10. Det finns ingen plats för oss hyresgäster i detta samhälle. När ska vår situation uppmärksammas av politiker. I Coronatider inleder man en förhandling om marknadshyror skrämmande.

 11. hyrorna höjs och vi får inget för det
  stambyte och byte av fönster skjuts upp varje år.3 år sedan gick trelleborgshem in i trelleborgsmodel och hyrorna gick upp 600 kronor i dec och i januari fick vi en höjning med 168 kronor varje år får vi en höjning med 170 kr men vi hyresgäster får inget för det nu säljer man bostäder för bygga nytt hjälp oss så vi kan bo kvar det måste ta stopp med hyreshöjningarna.vi har ingen hög standard vill vi förändra så får vi betal för det Jag har säkerhetsdörr kostar 110 kr/mån och köksluckor 130kr/ mån Vi har inglasad balkong som tiden har gått ut men hyresgästföreningen gick med trelleborgshem att vi skulle fortsätta att betala 150 kr / mån Har sagt ifrån men inget händer Här jobbar hyresgästföreningen med kommunbolaget trelleborgshem så jag gick ur

 12. Kul det ska bli att flytta hem igen! Tack till moderaterna som uppenbarligen infiltrerat sossarna sedan 1986! Rent ut sagt, dra åt helvete (s) eller få Corbyn att se ut som en kristdemokrat.

 13. 1. De få hyresrätter som finns kvar kommer folk inte kunna ha råd med.
  2. De yngre har redan svårt att få hyresrätter pga väntetiden, och med de höga priserna för bostadsrätter slutar det med att det tar lång tid innan ungdomar kommer ut ur sina familjehem. Att höja priserna kommer inte bara öka riskerna för familjer att hamna på gatorna, men det kommer även påverka chanserna för ung att starta sina liv.

 14. Fortsätt att kämpa på alla fronter, det här är ett reellt hot, i längden kommer det bli fler hemlösa och familjer med barn som blir vräkta..det måste bli sossarnas, mp och centerns och liberalernas fall. Ett reellt nyval
  Upp till kamp, slut på borgfreden!!

 15. Varför ska rika välbeställda få välja var de vill bo?
  Även jag vill bo stort och centralt .
  Jag vill slippa flytta när jag blir pensionär. Jag vill bo kvar i min lägenhet nära mina grannar, vänner, affären. Där jag känner igen mig. Bort med marknadshyror. Det är orättvist

 16. Marknadshyror blir det definitiva sänket för Socialdemokraterna som socialistiskt parti. Det är illa nog med vinster i välfärden och friskolor. Nu finns snart inget som skiljer S från M, C, L, Kd och Sd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *